LEDARHUNDSUTBILDNING

Nyligen hemkommen från en fyra dagar lång ledarhundskurs i Almåsa utanför Stockholm, är jag mer övertygad än någonsin: En ledarhund kommer att väsentligt förbättra min vardag och ge en bättre livskvalitet.

Jag har tillbringat några härliga dagar tillsammans med fyra instruktörer och deras sju ledarhundar. Samtliga hundar befann sig i slutet av sin utbildning, och några skulle snart göra sina slutprov, för att sedan kunna placeras ut till lämpliga hundförare. Dagarna var fyllda av såväl teoretiska lektioner som praktiska övningar med många skratt. Jag fick tillfälle att prova på olika sorters hundar, alla med olika personligheter och drivkrafter. En del var arbetsvilliga och ivriga, andra var lite slöare och mer godmodiga.

Vi var sju deltagare som fick gott om tid att prova, ställa alla frågor vi hade och testa att gå en hinderbana med olika hundar. Vi fick också prova att ”mörkerköra” med dem. För mig, som ser ljus och mörker, var det ett ypperligt tillfälle att verkligen öva upp tilliten till en ledarhund.

Det var fyra intensiva dagar med fint väder, god mat, fantastiska instruktörer och underbara labradorer. Samtliga hundar var omkring två år gamla. Ty så lång tid tar det att utbilda en ledarhund.

Kursen avslutades med ett personligt samtal och lite utvärdering kring vilken typ av hund som skulle kunna matcha just mig och mina behov.

Vi kom fram till att jag troligen kommer att passa bäst med en pigg, arbetsvillig hund, eftersom jag är rörlig och tycker om att gå snabba promenader. Då fungerar det kanske inte så bra med en jycke som mest vill lufsa omkring… Ändå var det just en sådan hund jag föll för. Den jag tyckte bäst om, var den som passade mig sämst, nämligen Basse. Instruktörerna lät mig förstå att det är ganska vanligt att man förälskar sig i en viss hund.

Nu återstår det bara för mig att vänta igen. Jag har önskat mig en svart hane och att kunna ta emot den efter 1 april 2018. Hoppas tiden går fort… Längtar!

Under tiden tänker jag med tacksamhet på Jenny, Jennie, Laila och Bengt, som tillhandahöll sina fina hundar, Lady, Tindra, Pärlan, Nelson, Tjalle och Basse, samt en som jag glömt namnet på.

Tack för fyra oförglömliga dagar!

2 tankar på “LEDARHUNDSUTBILDNING

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s