MIDNATT RÅDER…

…tyst det är i husen…

Människorna har krupit in i sina boningar. Det är mörkt nästan dygnet runt. De som vågar sig ut under de få ljusa timmar vi ändå har, märker hur istapparna bildas i skägget. Hos dem som har något skägg förstås. Det knastrar under skosulorna och näsan rinner. Tidningarna varnar för köld- och snösmockor. Det är vinter.

Människorna kurar ihop sig inomhus med raggsockor och under filtar, oroligt sneglande på sina elmätare. En del fryser mer än andra. De som har förmånen att kunna elda i öppna spisen, gör det och känner sig lyckligt lottade.

Julen närmar sig och idag är det fjärde advent. Spotify-listan spelar Ulf Lundells ”Snart kommer änglarna att landa” och önskar oss fred och lugn i natt i människoland. Åh, vad jag önskar att det kunde bli så. Men människorna fortsätter att strida. På alla tänkbara sätt. Från de stora ledarna i världen, till politikerna och ända ner till oss små och vanliga dödliga. Det visar sig genom krig, våld, näthat, girighet och avundsjuka. Varje jul önskar jag att det kunde vara annorlunda. Ja, egentligen önskar jag det året om, men det blir extra påtagligt under julen. Men i stället för lugn och fred upplever jag att väldigt många känner sig arga och orättvist behandlade på olika sätt. Som om det är någon som har sagt att livet ska vara rättvist… Vi är arga på Putin, på den nya regeringen och på inflationen. De som bor i de norra delarna av landet är arga på orättvisan i att inte omfattas av elstödet.

Egentligen förändrar det ingenting att människorna är arga och besvikna. Bättre vore att lägga energin på det som är viktigt, nämligen nära och kära. Eller varför inte satsa på att ta hand om sig själv? Mår jag bra mår de som råkar befinna sig runt mig också bra.

Emellanåt kan jag känna en stor sorg över att vi människor aldrig blir nöjda. Allt ska vara på våra villkor och allt ska vara millimeter-rättvist. Då och då tar vi oss också friheten att bestämma över andra varelser. Det gör ont i mig när jag tänker på att människor tar sig rätten att sätta vilda djur i bur. När de sedan rymmer tar vi oss rätten att skjuta dem. Jag tänker dagligen på de fyra schimpanser som fick sätta livet till för att vi människor ansåg oss ha den rätten. Det får mig att hoppas att folk slutar besöka djurparkerna omgående. För finns där ingen vinst får de stänga ner. Tyvärr tror jag folk glömmer och gladeligen besöker djurparkerna även i fortsättningen.

Så här nära jul vet jag att människobarnen är förväntansfulla. Jag önskar att varje liten unge får en fridfull jul. Även om man inte har råd att överösa sina ungar med fina, dyra julklappar, kan alla se till att ägna sig åt barnen under julen. Jag är en stor anhängare av vita jular så att ungarna slipper gå och vara oroliga för personlighetsförändringar och ibland våldstendenser från sina föräldrar. Det kostar ingenting och därmed behöver man inte vara rik för att ge barnen det.

När allt kommer omkring är vi bara små lortar i universum. Med tanke på det är det inte svårt att inse sina begränsningar i många avseenden. Vi är egentligen ganska maktlösa inför vårt öde. Med det i åtanke, och att vi bara får ett liv att leva, får vi vara lite ödmjuka och tacksamma. Ilska och avund är endast slöseri med våra dyrbara liv.

Nu vill jag önska alla mina fantastiska följare, ja, er andra också, en riktigt God Jul och ett Gott Nytt År!

3 tankar på “MIDNATT RÅDER…

  1. Sonja Bergstedt

    Jag har slutat besöka djurparker för länge sedan, finns ingen glädje i att se de stackars djuren. Ja i dessa tider är det svårt att skymta meningen med allt tråkigt som händer ute i världen, kommer vi att få veta? God Jul och Gott Nytt År!🎁🎄🧑‍🎄

    Gillad av 1 person

    Svara

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s