NYA TAG

Året 2022 är redan i full gång. De flesta av oss har släppt taget om 2021 och är starkt motiverade att ta nya tag i år. Allt det som vi försökte förändra i fjor får vi nu en ny chans att förbättra. Personligen ber jag om nåden att acceptera det jag inte kan förändra och i stället förändra det jag kan.

Jag har nästan ingen möjlighet att förändra att världen vi lever i ter sig alltmer rutten. Jag kan inte göra mycket åt all ondska som dagligen sköljer över mig. Jag kan endast välja hur jag ska förhålla mig till eländet. Stora delar av 2021 kände jag en mycket stark uppgivenhet men också en helig vrede. Vår onda, orättvisa och omänskliga värld kröp liksom under skinnet och det var stundtals riktigt tufft att värja sig. Ibland var jag helt utmattad av alla negativa nyheter på TV och i sociala medier. Orkade inte, kunde inte, ville inte veta mer…

Nu är det nytt år. Jag känner på mig att även detta året kommer att innehålla mycket elände. Men i år har jag lovat mig själv att inte dras med.  2022 ska bli året då jag ska njuta så mycket jag bara kan. Jag väljer att stänga av kanalen till fattigdom, höga el- och dieselpriser, pandemier, flyktingströmmar, gängkriminalitet, skjutningar, rysshot, och allmänna orättvisor i världen. Jag struntar i att det är valår i år, det blir ändå aldrig som jag önskar att det ska bli. Detta betyder inte att jag skiter i allt och har gett upp. Det betyder bara att jag unnar mig att slippa vara engagerad i eländes elände.

Det här året ska jag krypa ihop på golvet med min hund mycket oftare än i fjor. Jag ska borra in näsan i hans lurviga päls, snusa på hans tassar och bara njuta av lugnet det ger mig. Klia honom på magen så länge han vill, när han inbjuder till det. Sitta på en bänk vid havet med honom. Lyssna på vågorna och prata med vovven om livet i största allmänhet. Jag lär få lika bra svar från honom som jag får via politikerna…

Jag som aldrig ger nyårslöften har i det tysta lovat mig själv att plocka ner tillvaron till basic. Hitta de små, små sakerna i tillvaron som får mig att må bra. Hundpromenader, bastubad, skriva, umgänge med nära och kära. Allt sådant som jag inte vill faller bort i år. Inga måsten och inga tvång så länge jag själv kan styra över det.

Jag hörde talas om en muntergök som ofta utropade: ”Det är aldrig för sent att ge upp”! Min inställning är emellertid att det aldrig är för sent att ta nya tag. Det spelar ingen roll hur gammal man är, det finns alltid en anledning att kämpa. En anledning att välja en annan väg, en anledning att lära sig något nytt. Om tillvaron känns tuff kan vi alla välja att gå i en annan riktning. Vända om, liksom.

Jag kommer inte att ha någon syn det här året heller. Men jag kan fortfarande ta tag i fler hjälpmedel som underlättar tillvaron. Jag har lärt mig oerhört mycket sedan jag tappade synen. Det har nämligen tvingat mig att inte stagnera, utan kämpa för att få ett bra liv ändå.

Tillvaron är svår ibland, men det är ingen som har sagt att livet ska vara lätt. När omvärlden gör mig nedslagen, ja, det är då jag väljer en annan väg. Spottar i händerna och tar nya tag. På mitt vis och utifrån min förmåga. Det blir kanske inte som förr, men jag ser med tillförsikt fram emot att ännu ett år få åka berg- och dalbana i detta märkliga tillstånd som kallas livet…

3 tankar på “NYA TAG

 1. Margaretha Andersson

  Alltså så bra att få läsa o jag känner som du, hoppas också på ett positivt 2022
  Hoppet är det ju sista som överger en , sägs det o med hopp om att det stämmer
  Kram till er !

  Gillad av 1 person

  Svara

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s