GOD JUL!

Det önskar vi varandra till höger och vänster i dessa tider. Ibland slänger vi ur oss de orden, nästan slentrianmässigt. Det hör liksom till vid den här tiden.

När jag önskar någon annan en god jul, önskar jag att den andre ska få en sådan jul som just den personen vill ha. En del vill ha lugn och ro på julen, andra vill ställa till med stora släktkalas. Ytterligare andra kanske sitter ensamma på julen. Det kan vara ofrivilligt, eller frivilligt. En del äldre orkar inte med något ståhej och njuter kanske av att få vara ifred. Det kan vara svårt för anhöriga att acceptera då det svider i samvetet att lämna äldre släktingar ensamma på julen. När det är jul måste man ju vara snäll, liksom.

En god jul för mig personligen, är faktiskt när jag själv väljer hur jag vill fira den. I fjor fick jag världens bästa julklapp i form av min ledarhund. Då var jag så upptagen av honom att jag knappt märkte att det blev jul. I år är jag fortfarande fullt upptagen av honom, men i år märker jag ändå att julen närmar sig. Numera har jag dock en ganska avslappnad inställning till julhelgen. Stressar liksom inte upp mig ett dugg. Det är ganska skönt. De åren är förbi när jag julstädade, lagade mängder med mat och köpte onödigt många och dyra julklappar.

Egentligen är det onödigt att hetsa upp sig för en julhelg. Tänk efter: Det handlar om tre helgdagar! Inte stressar vi upp oss på samma sätt inför påsken? Den innehåller faktiskt lika många lediga dagar…

Min goda jul kommer att innehålla firande med barnbarn (och ja, de små får julklappar), långa promenader med hunden, god mat, godis och vila tillsammans med någon jag tycker om. Serveras det bra syntolkade program på TV kan jag försöka hänga lite framför den. I annat fall lyssnar jag just nu på Vilhelm Mobergs utvandrarserie, och kan ta till ljudboken. En gammal klassiker är inte att förakta så här i jultider. Kanske sätter jag mig också och skriver lite. Känner jag mig riktigt rastlös kan jag alltid gå och lägga mig i den vedeldade bastun och på så sätt stilla kropp och sinne. Det är väl ingen dålig jul?

Naturligtvis när jag en dröm om att få vakna till ett snötäckt vinterlandskap denna julafton. Men eftersom jag bor i Skåne, får jag, precis som de senaste jularna, vara glad och tacksam för att jag får vara med ytterligare en grön jul. Min önskan får bli att det åtminstone inte regnar.

Inför det här inlägget försökte jag få min hund att posera i tomteluva för en bild. Han vägrade. Verkade nästan som han tänkte: ”Jag är en ledarhund, tomte får du vara själv”. Sedan han krängt av sig luvan och undersökt om den gick att äta, gav han mig tassen för att slippa. Så någon julhund blev det inte på det här fotot…

Jag vet att ni är många där ute som läser och följer min blogg. Det värmer mitt hjärta med alla era kommentarer och uppmuntrande hejarop. Tack för att ni är med mig!

Nu avslutar jag med att önska alla läsare, följare, och alla vänner och ovänner där ute en riktigt GOD JUL! Tag hand om er själva och varandra – det är väl ändå det julen handlar om?

4 tankar på “GOD JUL!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s