I NATT JAG DRÖMDE

 

Att jag vann en stor summa pengar. Ni vet en sådan där gigantisk storvinst som händer andra men inte mig. Jag blev snuskigt rik i ett nafs. I drömmen kunde jag nästan känna känslan av glädjefnatt och hur tusentals fjärilar fladdrade omkring i magen i ett virrvarr av lyckorus.

När jag vaknade insåg jag den krassa verkligheten. Eftersom jag inte spelar, aldrig köper lotter och inte är med i Postkodlotteriet, kommer en sådan storvinst aldrig att drabba mig. Precis som den aldrig kommer att drabba de flesta av de personer som år ut och år in lever på hoppet och troget köper diverse lotter eller spelar på tipset.

Om jag verkligen hade vunnit en så stor summa pengar att jag hade blivit ekonomiskt oberoende, visste jag naturligtvis precis vad jag skulle använda pengarna till. Då skulle jag kunna förverkliga mina drömmar. Köpa mig en behaglig och tämligen bekymmerslös ålderdom. Om jag blev riktigt rik. Det är just den drömmen som alla spelbolagen lever på och som orsakar mycket lidande för den som blir spelberoende.

Så här i vaket tillstånd känner jag en viss besvikelse över att drömmen inte var sann. Men jag tänker inte som alla andra. Jag har begåvats med talangen att kunna göra ”tankevurpor”. Jag använder ofta sådana för att vända och vrida på saker och ting. Här kommer en sådan:

Vad skulle hända om jag plötsligt fråntogs allt? Som en motsatstanke till att vinna en storvinst? Vem skulle jag vara om jag hade ingenting?

Ingen lägenhet, inga vackra möbler, inga bilder eller prylar som minner mig om ett helt liv? Ingen fin sommarstuga vid havet, inga vänner, inga barn eller barnbarn eller en fantastisk livskamrat?

Vem skulle jag bli om jag plötsligt förlorade allt? Skulle jag ha orken, kunna mobilisera kraften att bygga upp något nytt från grunden? Eller skulle jag ge upp och kasta in handduken? Vad skulle jag önska mig mest av allt i en sådan situation?

Så tänker jag på att det faktiskt finns människor som absolut ingenting har. Människor som av någon anledning har förlorat allt. Jag undrar ibland hur de tänker när de inte ens har en egen trygg säng att krypa ner i. Tror inte direkt att de drömmer om en storvinst. Deras drömmar och önskningar skulle nog ligga på en helt annan nivå.  

Vem skulle jag vara om jag gick i en hemlös människas skor? Utan hopp om en dräglig framtid? Utan någon att älska och bli älskad av?

Ju mer jag suger på den tanken, desto mer känner jag att jag inte behöver drömma om att bli snorrik. För faktum är att jag redan är mycket rik.

Det ligger nog i människans natur att aldrig vara riktigt nöjd. Att ständigt önska sig mer. Större lägenhet, eget hus, finare bil, fler utlandsresor och bättre karriär med högre lön. Eller varför inte en storvinst?

 Handen på hjärtat: Vad skulle du göra, vem skulle du bli om du en vacker dag förlorade allt det du redan har. Sett ur det här perspektivet är det inte svårt att förstå att rikedom finns när man har allt man behöver. Det gäller bara att inse det när drömmarna vill fara iväg med oss

Att önska sig saker, att drömma, att ständigt sukta efter mer än det man redan har är lätt. Att vara nöjd och tacksam är svårare.

3 tankar på “I NATT JAG DRÖMDE

 1. Lotta Villius Lundahl

  Kära Birgitta!
  Dina rader är underbara och jag bär med mig många av dem!
  Hoppas allt är gott med er båda och att ni kan njuta i er ljuvliga miljö!
  Jag har haft lite mycket om mig och säkert inte sett dina små bloggar och även J-Es bok måste jag ha och de på bokus/adlibris har ej haft den men hoppad annard att jag kan få köoa ett ex av författaren!
  Må så gott! finaste! Jag hoppas att jag någon gång skall få träffa dig!
  Innerlig kram till er båda! /lotta

  Gillad av 2 personer

  Svara
 2. Margaretha Johnsson Andersson

  Så jädrans bra skrivit o borde läsas av många som hela tiden bara vill ha mer. Mycket tänkvärt. Jag är så fruktansvärt tacksam för dom/ det jag har i mitt liv. Detta var riktigt riktigt bra Birgitta kram på dig kram ❤

  Gillad av 1 person

  Svara
 3. Eva olsen

  Som vanligt en väldigt tänkvärd berättelse! Jag tillhör dom som drömmer om en storvinst, och jag spelar på lotto, 2 rader i veckan. Men oj vilken tankeställare jag fick, och konstaterar med ett leende att jag är redan väldigt rik, jag också! Tack för att Du väckte upp mig ur drömmen!

  Gillad av 1 person

  Svara

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s