Hösttankar

Nu börjar augusti månad gå mot sitt slut. Därmed kommer också de svala, fuktiga och mörka kvällarna att rulla in och lägga sig som en tung blöt filt runt människorna. Oavsett vad du tycker om hösten är den här i och med september månads inträde.

En del tycker att det är skönt när hösten nalkas. Då kan man krypa upp i soffan under en filt och läsa en bra bok, tända levande ljus och njuta av höstmörkret. De tycker att tillvaron blir mer kravlös när alla ”sommarmåsten” försvinner. Stressen att ta sig till stranden under varma, soliga dagar, gräsklippning och alla sommarbesök man måste avlägga och ta emot är över. Alla grillkvällar där man kämpar för att komma på nya, aldrig tidigare, prövade grillrecept att imponera med.

Jag hör inte till dem som tycker om hösten. Har aldrig gjort det. I min värld innebär hösten mörker och ännu mer mörker. De vackra färgerna i naturen betyder för mig att växtligheten inom kort  lägger sig till ro och att träd och buskar snart står där som förkolnade spöken med de kala grenarna viftande mot skyn. Fukt och kyla i ett land där hösten aldrig riktigt övergår i vinter.

Månaderna mellan augusti och december betraktar jag oftast som en transportsträcka fram till första advent. Sedan inträder det verkligt stora självbedrägeriet om hur mysigt det är med alla elljusstakar och stjärnor i våra fönster. Hur härligt det ska bli med jul.

I själva verket vill jag komma in på nyårsafton, eller ännu hellre, nyårsdagen För redan där känner jag aningar om att ljuset kommer tillbaka igen.

De synrester jag har kvar inskränker sig numera till att förnimma mörker och ljus. Vid gynnsamma förhållanden kan jag ibland skymta lite skuggor och gestalter i skarpt dagsljus. Därför känns den mörka årstiden extra mörk för mig.

Med vetskapen om att varje dag är en gåva, känns det slösaktigt att varje år, transportera sig genom höstmånaderna. Livet är för kort för att tillbringa en fjärdedel av året i ide.

Den här hösten ska jag försöka att ta vara på de dagar jag får. Jag ska kasta mig in i skrivandets verklighetsflykt, lyssna på massor av bra böcker, umgås med människor jag tycker om. Men framför allt ska jag vara tacksam för att jag får vara med här på jorden ännu en höst. Det är nämligen inte alldeles självklart…

1 tanke på “Hösttankar

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s