EN ”TJOCKLABBES” VEDERMÖDOR

Jag är ledarhund och en mycket duktig sådan. Jag tillhör rasen labrador, ni vet den kraftiga typen som lätt går upp i vikt. Matte har haft mig i drygt fem år nu och hon säger att jag är bäst!

Sedan hon fick mig har hon inte gjort annat än passat på min vikt. Jag får inte bli tjock, säger hon, för det sliter på mina leder. Men hon är ganska lättlurad. Hon följde slaviskt de mått torrfoder som stod angivet på förpackningen även om hon höll sig till den lägre dosen. Då var jag ganska nöjd ändå, eftersom hon dessemellan tyckte synd om mig och matade på med morötter mellan målen. Trots att jag nästan aldrig fick något extra utöver detta ökade jag stadigt i vikt. Hon gick milavis med mig varje dag, men inget hjälpte. Så hände det som inte fick hända. I somras var det slut med morötter också! Sedan nästan halverade hon min dos torrfoder och nu först började jag tappa trivselvikt. Det verkar som om hon gaddade ihop sig med veterinären och sedan i somras har livet varit tufft.

Tvåbeningarna i min familj är sannerligen märkliga. För inte så länge sedan firade de något som de kallade för jul. Det började med att matte försökte kränga på mig en tomteluva för julfotograferingen, sa hon. Precis som de tidigare jularna vägrade jag förstås. Jag menar att jag kan ställa upp på mycket, men tomte får hon vara själv.

Det verkar som tvåbeningar får äta så mycket de vill när det är jul. En annan som är väluppfostrad går och lägger sig i sin säng när människorna äter. Det är ju ett under att man inte drabbades av liggsår så ofta som de åt. Så klart förväntade jag mig också att få frossa över julen. Så blev det inte. På julafton fick jag en prinskorv. EN! Då lade matte den framför mig och sa ”nej”. Så fick jag vänta tills hon sa var så god, innan jag fick ta den. Så mycket stimmeri för så lite, tycker jag.

Så kom nyårsafton. Då jag är skottfast och väldigt cool brydde jag mig inte om att en massa tvåbeningar smällde och sköt upp sina pengar. Matte slog på stort och serverade mig ett läckert ben vid tolvslaget, så egentligen fokuserade jag helt och hållet på det.

Nyårsafton regnade det vilket matte tyckte var bra. Inte så lockande att vara ute i ösregn och skjuta raketer, sa hon. Men efter nyår- och trettonhelg kom vintern tillbaka. Jag gillar verkligen snö, men det har sina nackdelar också. När jag ska arbeta i selen med min matte har jag svårt att hitta och följa kanter.  Ska jag ha en chans får det i alla fall vara skottat. Jag har ett bra bildminne, men miljön ser annorlunda ut när landskapet är snötäckt. Ibland får jag springa lös och busa i snön. Eftersom jag är ganska lat av mig springer jag inte så mycket. I stället använder jag min frihet till att leta efter ätbara saker. Tyvärr är det betydligt svårare att hitta sådant man kan äta (vilket är det mesta) när det ligger så mycket snö överallt.

Det är skönt med kyla, tycker jag. Jag har päls som en isbjörn och fryser nästan aldrig om tassarna. Om jag fick bestämma skulle jag gärna hoppa över varma sommardagar då jag inte klarar värmen lika bra. Redan vid 20 plusgrader och sol tycker jag det är för varmt.

Nu har vi påbörjat år 2024. I augusti fyller jag åtta år och kommer att räknas som senior. Även om jag, precis som min matte, blir allt äldre, hoppas jag på ett händelserikt år. Långa promenader, mycket lek och bus och gärna lite lydnadsträning ser jag fram emot. Lite gotte då och då är ju inte heller fel att önska sig…

God fortsättning på 2024 till alla mina labbevänner och deras tvåbeningar, önskar jag. Tag hand om varandra där ute och kom ihåg att hunden är människans bästa vän!  

3 tankar på “EN ”TJOCKLABBES” VEDERMÖDOR

  1. Ulf Mattsson

    Du ”tjocklabbe”
    Strunt i vad de säger. Vi som är i ”branschen” vet att sådana uttryck bara är elakt förtal. Det handlar ju bara om att vi ska vara stabila, oömma, tåliga i ur och skur o s v.
    Dessutom säger min husse med mer än fyrtio års erfarenhet av vår ras att vi bara är ”utställningsfe…förlåt…kraftiga” och han bör ju veta! Han brukar släpa iväg mig på sådana tillställningar ibland.
    Fast även han och matte har litet fallit för såna här propåer om vår rondör och köpt ett dyrt ”bantningsfoder”. Har du hört så djäkla korkat.
    Och så har de dragit in på såväl morgonknäcket, gurkskivorna, förmiddagsmoroten och eftermiddagsbananen. Fattar de inte hur trist livet blir?!
    Nåväl nu har vi ju en rejäl tomt med både björkdunge, grane m m och där brukar jag hitta godsaker ska du veta. En harpalt där, en dö rapphöna och diverse smakfulla bajsar där. Så egentligen går det ingen större nöd på mig.
    Jag tycker förresten du är en riktig snygging och roligt höra att du sköter ditt jobb så bra. Själv skulle jag nog inte kunna ha samma tålamod som du uppenbarligen har. Ligger mer åt sökjobb, har en rätt skaplig näsa. Men den får jag tyvärr utnyttja alldeles för litet.
    Har du och dina tvåbeningar vägarna förbli här åt ängelholmshållet, tycker jag ni ska titta in. Tror nog mina människor skulle tycka det vore lika roligt som jag. Och så kan du få koppla av ihop med mig en stund…
    Ta väl hand om din familj
    Freya
    PS. Jag är brun och har fyllt fem. Bara så du vet.DS.
    PPS. Min husse hälsar speciellt till din. DS.

    Gillad av 1 person

    Svara
  2. Margareta Andersson

    Alltså vilken rolig o fin läsning , härliga Jimmy
    Önskar dig o din husse o matte ett fint 2024 o hoppas vi ses

    Gilla

    Svara

Lämna en kommentar