DU GAMLA, DU FRIA

Jag har tidigare skrivit om hur det känns att plötsligt tappa synen. Hur instängd och fångad som i en bubbla av glas man känner sig. Det är svårt att beskriva känslan för den som ser, men jag har i åtskilliga inlägg pratat om att vara förpassad i en glasbubbla varifrån inget kommer ut till omvärlden och inget heller kommer in till mig. Man blir som en fånge i sig själv.

När jag började prata med andra om att ansöka om ledarhund, var det en del som avrådde mig. ”Man blir så bunden”, sa de. Men jag är ju redan bunden, tänkte jag. Jag förstod inte på vilket sätt en hund skulle kunna få mig att känna mig mer bunden än jag redan var. Jag var oerhört instängd och vågade inte ens gå på promenad utan att ha någon annan med mig. Att gå i snigelfart och känna sig fram med den vita käppen var inte min melodi. Kontentan av detta blev, inga promenader ”alls.

Det är ganska lång väntetid på en ledarhund. Själv väntade jag i drygt två år. Så jag hade gott om tid att föreställa mig nackdelarna. Fördelarna förstod jag inte till fullo förrän han var här. Fördelarna med ledarhund går inte att beskriva. Från den första dagen med honom, kände jag mig på nytt född. Som om jag liksom fick en ny chans här i livet. Redan vid första trevande promenaden kände jag mig fri! Att kunna röra mig ute på gatorna i samma fart som alla andra som är seende, var oerhört befriande!

Jag och min ledarhund Jimmy, har redan efter två månader tillsammans verkligen blivit tajta. Han är oerhört lyhörd och lyssnar noga på vad jag säger åt honom. När han jobbar i sin sele känner jag mig trygg med att han gör sitt jobb. Det består i att hålla sig in till vänsterkanten, markera kanten vid övergångsställen, markera trappor, både upp och ner, och att undvika/markera hinder i vägbanan.

Jag har under sex veckors tid hållit mig i Hässleholm, där han har fått träna diverse olika rundor. Jag har också gått i stan med honom, på apotek och konditori bland annat. Aldrig har jag behövt skämmas för honom. Han sköter sig perfekt!

En dag i förra veckan tyckte jag att han var mogen för en utmaning. Jag åkte tåg från Bromölla till Kristianstad. Sedan promenerade vi där hela dagen. Ni skulle sett honom! Han var mallig och stolt och tyckte det var så kul. Ny miljö, nya butiker att gå in i och ligga och vänta medan jag valde och valde. Det kändes som att hans självförtroende inte visste några gränser. Det verkade som han ville visa mig: ”Det här kan jag, matten min, häng på så kör vi”. Underbara, kloka, fina vän! 

Det var någon som frågade mig om det inte är svårt att till fullo lita på en hund. I början tog det lite tid tills jag vågade lita på honom. Efter hand som jag lärde mig att slappna av och låta honom sköta jobbet, växte hans självförtroende och samtidigt min tillit till honom. Nu litar jag mer på honom än jag litar på mig själv.

Nackdelarna med att ha hund är att den måste ut i alla väder. Om det nu är en nackdel. Jag behöver verkligen komma ut lite varje dag, och han ser till att det blir av. En annan nackdel är att han alltid fäller, så jag är ständigt medveten om att det aldrig är rent här hemma. Fördelarna överväger de olägenheterna stort.

Ibland måste Jimmy få vara en ”vanlig byracka” också. Då försöker jag få någon seende med mig, oftast min man, och då släpper jag honom lös en runda. Då kommer buset i honom fram och han är leksen och glad. Skulle jag tappa min vante på vägen och inte märka det, springer han och hämtar den och lämnar den till mig. Ibland är han så busig att han bara måste springa en runda och rista den först, innan han ger mig den. När han är lös och ledig är han totalt annorlunda mot när han jobbar. Man kan inte tro att det är samma hund!

I maj månad ska vi på fortsättningskurs på Almåsa. Då ska vi träna hinderbana. Jag är säker på att Jimmy fixar det lätt som en plätt. Vi två klarar allt, tillsammans. Livet blev mycket roligare när Jimmy kom. Han fyller mina dagar med frihet, kärlek och glädje.

Du gamla, du fria – det är jag det!

11 tankar på “DU GAMLA, DU FRIA

 1. Anne

  Så underbart att läsa om dig och Jimmy, Birgitta ❤
  Ledsen över din förlorade syn, men vet att du verkligen är en sann "fighter".
  Kommer aldrig att glömma hur seriöst vi kämpade ihop när vi läste psykiatri.
  Många varma kramar till dig och Jimmy

  Gillad av 1 person

  Svara
 2. Thalassa

  Så härligt att läsa ditt positiva inlägg! Och vilken underbar kompis du har i Jimmy. Roligt också att läsa att du ska åka till Almåsa kursgård. Där har jag varit många gånger, eftersom jag har ett förflutet i SRF-koncernen. Jag jobbade i många år på ett dataföretag som gjorde datoranpassningar för handikappade (främst synskadade) och ”mitt” företag köptes upp av SRF.
  Ha det bra och ge Jimmy en kram!

  Gillad av 1 person

  Svara
 3. margaretha andersson

  Oh Birgitta vad roligt att läsa om dig o söta fina Jimmy , samtidigt som det är ledsamt att du inte fick behålla din syn. Jag förstår att du är mycket glad över att äntligen har fått din ledarhund o jag är så glad för din skull. Fint skrivit av dig o många Lycka till kramar från mig ❤

  Gillad av 1 person

  Svara
 4. Krestin

  Så underbart att läsa Birgitta. Det värmer ända in i själen och jag blev alldeles tårögd. Rocky ger oss så mycket och jag trivs bäst när det finns en hund i mitt liv. Jag vet att du känner likadant och att du dessutom fått en ledarhund som gett dig din frihet tillbaka är helt fantastiskt.

  Gillad av 1 person

  Svara
 5. Monica Magnusson

  Härligt att läsa om dig och Jimmy att ni funnit varandra. Förstår att det måste kännas mycket bättre för dig. Dels är han till mycket stor hjälp och glädje och att bara ha en hund i sitt hem ger mycket kärlek också. Jag beundrar dig verkligen som tar tag i allt och att kunna se ljusglimtarna också emellanåt är ju viktigt trots din situation. Du kan nog vara en stor förebild för många i samma situation.

  Det är alltid lika givande att läsa det du skriver alltid mycket tänkvärda ord.

  Önskar dig och Jimmy en fortsatt resa med allt ni två nu får uppleva tillsammans.

  Kram
  Monica

  Gillad av 1 person

  Svara

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s