Jag blir så trött!

Jag är just nu mitt uppe i redigering och korrigering av min novell som snart ska gå i tryck. Det har dock hängt upp sig lite eftersom redaktören och korrekturläsaren inte tycker att jag uttrycker mig ”politiskt korrekt”. Enligt dem finns det vissa saker man inte får skriva…

Du får inte skriva att någon är indier, inte skriva kines, inte beskriva ett barn med annan hudfärg än vit.

Jag har suttit och jobbat på att skriva om min historia så att den garanterat inte kan uppfattas som rasistisk, men alla mina förslag förkastas.

Om man inte får skriva indier eller kines, så undrar jag: Får man skriva svensk, dansk, italienare eller skåning då?

I stället för kines heter det ”affärsman från Kina”. Du får inte ens skriva att dina novellfigurer har annan nationalitet än svensk, verkar det som.

I min novell bygger hela historien på att kvinnan blir förälskad i en man från Indien. Hela historien faller och hela överraskningsmomentet likaså, om jag inte får beskriva detta utan att censureras. Allt detta för att undvika att någon kan tänkas uppfatta texten som rasistiskt…

Detta är en fin kärlekshistoria med ett dråpligt slut. Jag kan inte förstå vad problemet är. Vad betyder det att vara ”politiskt korrekt”?

Nu vet jag inte längre om jag vill fullfölja det här projektet. Jag tycker inte om att bli styrd eller censurerad så till den milda grad att hela min berättelse faller platt till marken. En berättelse som redaktören en gång har antagit och som jag har redigerat efter lektörens anvisningar.

Nu ska jag sätta ihop ett nytt förslag, och vill han inte godta det så hoppar jag av.

Det finns gränser…

3 tankar på “Jag blir så trött!

  1. Sonja Bergstedt

    När jag läste det här så undrar jag någonsin kommer att skriva något, reglerna är som en djungel. Det måste ju också vara fel att säga att ”jag är svensk” eller ”du är skåning”. När man lägger sådan tung negativ betydelse på vissa ord, vad får man då skriva så man inte förnärmar någon? Tryckfrihetslagen verkar ha upphört.

    Gillad av 1 person

    Svara

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s