Fokus på glädjen

Jag hörde ryktas att någon hade hittat de första vitsipporna! Det betyder att våren är på väg på allvar! Jag har nu två val: Antingen fokuserar jag på det sorgliga i att jag inte ser detta vårtecken längre – eller så fokuserar jag på att glädjas över att våren är på väg. Jag väljer det senare.

Att fokusera på glädjen i livet tränar jag mycket på. Eftersom som jag till naturen är en ganska sorgsen själ, tränar jag min hjärna att tänka bra tankar. Jag har nämligen upptäckt att hjärnan är ganska lättlurad. Om jag ständigt matar den med negativa tankar är den så dum att den köper dem. Om jag i stället bestämmer mig för att mata den med glädje och positiva tankar så luras den att tro att ingenting är omöjligt.

Om jag tittar tillbaka på veckan som gick, hände det både bra och dåliga saker. Jag fick en novell antagen på förlaget Safaro, som ska ge ut en antologi som är döpt till ”Totalstopp” och som ska handla om olika människor som sitter fast i en bilkö efter en trafikolycka. Vi är 13 olika författare som har skrivit om vad som utspelar sig i kön under tiden de sitter fast. Jag har skrivit min novell med hjälp av talsyntesen på datorn. Men jag har tävlat på samma premisser som alla andra och ingen vet att jag är synskadad. Det är något av en seger för mig, som bara haft dator med tal sedan jul. Det är glädje!

Jag var i Helsingborg på en Ipad och Iphone information och snappade upp en del nya funktioner jag kan ha nytta av. Det är också glädje.

I torsdags var jag på Må bra-mässa på Slakthuset i Malmö och hörde riktigt bra föreläsare, bland annat Mia Törnblom. Hon pratade mycket om att släppa fram sin självkänsla. Hur dumma våra hjärnor är. Matar vi dem med att vi inte duger och hela tiden jämför oss med andra så tror våra hjärnor till sist att vi är värdelösa. Riktiga tankeställare där från ett riktigt energiknippe. Glädje!

I lördags firade jag och min älskade make 45-årig bröllopsdag. Det gjorde vi i ett soldränkt Köpenhamn. På dagen gick vi på Ströget och åt en god smörrebrödslunch. På kvällen var vi ute och åt en sjurätters middag på en fin, men väldigt mörk restaurang, Den Lille Fede. Jag hade ett förstoringsglas med ljus i med mig, och med lite kärleksfull hjälp från maken gick det bra. Vi sov över på ett fint hotell och fick en god hotellfrukost på söndagsmorgonen. Det är också glädje!

De tråkiga sakerna som hände förra veckan skriver jag inte ner eftersom jag inte vill att de ska få fäste i min hjärna.

Jag ser inte vitsipporna, men jag har ändå glädje i mitt liv, därför att jag väljer att sätta fokus på den!

Ni som undrar över alla vackra bilder i min blogg som jag inte heller kan se själv, ska veta att de är tagna av Jan-Eric Boo. Han har ett gediget arkiv att ösa ur. En del av bilderna har jag sett innan jag tappade synen och kommer ihåg, andra är mer nytagna. Tack för att jag får använda dem!

8 tankar på “Fokus på glädjen

 1. Eva

  Tack Birgitta för ännu en betraktelse! Det är så härligt att läsa, och man får så många bra tankeställare! Härligt att Du är så positiv, det smittar av sig, ska Du veta!! Lycka till med novellen! Kramar!

  Skickat från min iPhone

  Gillad av 1 person

  Svara
 2. Irene Holmqvist

  Tack, Birgitta för dina kloka ord och tankar. Grottar ner mig ibland med negativa tankar och det är så bra att få en tankeställare. Borde skämmas ibland jag som ännu har turen att få ha alla mina sinnen i behåll. Jag läser din blogg och ser era underbara bilder med glädje och det påminner om allt man borde vara djupt tacksam för. Många kramar till dig !

  Gillad av 1 person

  Svara
 3. Charlotte villius

  Kära Birgitta!
  Tack för din underbara lilla blogg idag!!!!
  Underbart att läsa! Jag beundrar dig mycket och tycker stt du är enastående! Jag är själv en negativ och orolig människa och nu försöker jag att ta till mig av dina ord!
  Hoppas du kan vara ute nu i ert paradis och njuta av våren!
  Sköt väl om dig och hälsa finaste J-E!
  Längtar till nästa gång du skriver!!!
  Innerlik kram till dig! Lotta Villius

  Gillad av 1 person

  Svara
 4. Sonja Bergstedt

  Ville skriva att jag läser din blogg. Roligt att veta att du håller huvudet högt. Jag tror det är viktigt att vara nöjd med det man har och låta negativitet rinna av en, och slänga ner dåliga minnen i glömskans brunn. Det tär på en att sura och man kan bli sjuk av det. Det enda mer jag tänkte är att du kan ju känna blommor, kanske lätt för mig att skriva, men jag tror att jag skulle försöka tänka så om jag var du.

  Gillad av 1 person

  Svara

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s